HSP’s, introvert of extravert?

Elaine Aron omschrijft in haar boek Hoog Sensitieve Personen twee soorten HSP’s. Het ene soort zou wel eens heel rustig, stil en tevreden met een eenvoudig leven kunnen zijn. Het andere soort HSP zou wel eens heel nieuwsgierig en tevens zeer behoedzaam kunnen zijn. Ze raakt gemakkelijk verveeld maar ook snel overvoerd.

HSP’s krijgen vaak een negatief stempel opgedrukt. Denk in termen van zo stil, ongeïnteresseerd, kwetsbaar, consciëntieus, angstig en saai. Als HSP’s op deze wijze gezien worden zullen ze vaak genegeerd worden. Waarom? Voldoen ze niet aan jouw ideale plaatje van een persoon? Of vind je het lastig om een contrasterende persoonlijkheid tegemoet te treden?

Vorige week tijdens een trainersdag van Persolog was ik in gesprek met een goede vriend die mij al jaren kent. Ook nog vanuit de situatie waarbij hij mijn leidinggevende was. We raakten in gesprek over HSP in de context van de DISC persoonlijkheidsprofielen. Vaak hebben HSP’s een profiel dat neigt naar Stabiel en Consciëntieus, beide introverte types. Dat herkende hij wel vanuit zijn ervaring als coach en adviseur. Echter had hij nooit achter mij gezocht dat ik ook HSP ben. Tja, mijn profiel is niet volledig Consciëntieus maar ook voor een groot gedeelte I (invloedrijk). Dus kom ik voor velen extravert over bijvoorbeeld. Ik dacht gelijk aan de omschrijving in het boek van Elaine. Een HSP kan dus heel verschillend zijn qua persoonlijkheidstype.

Kost het je weinig moeite om tevreden te zijn met een rustig leventje? Of ben je er altijd op uit om nieuwe dingen te ontdekken en te onderzoeken, wetende dat je naderhand uitgevloerd bent?

In welk type herken jij jezelf het meest?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*